News

 

 

Binnenkort nieuw op het kweekhok! Jong uit  "Wacko Freddy"  x "dochter Tarzan 860"   New Patricia.

Postduivensport

Postduivensport was vroeger in de jaren zestig van de vorige eeuw in Nederland zeer populair. Er waren meer dan 50.000 mensen die deze sport bedreven. Maar ook nu nog zijn er nog steed 22.000 mensen die deze sport fanatiek bedrijven. Ergens ver weg worden de duiven gelost en de duif die de hoogste snelheid heeft gevlogen is winnaar. De losplaats kan ergens in Nederland zijn op een afstand naar het hok van ruim honderd kilometer, maar ook Barcelona met een afstand van 1100 tot 1250 kilometer is een wedvlucht. Maar niet alleen de sport geeft veel voldoening, ook de dagelijkse omgang of het kweken met postduiven geeft veel positieve beleving. Het is heel gemakkelijk om aan postduiven te komen als je lid wordt van een postduivenvereniging, de andere leden willen je graag helpen en meestal kun je gratis duiven krijgen. Als je met postduiven begint, begint er ook een nieuwe enerverende wereld.

Eigenschappen postduif

In principe heeft de postduif veelal de gelijke eigenschappen als de rotsduif, stadsduif en de sierduif. Door selectie alweer meer dan 200 jaar geleden, heeft de postduif zich echter kunnen ontwikkelen tot een duif die in staat blijkt te zijn om naar zijn hok terug te keren als je hem in een vreemde omgeving loslaat, dit zelfs op vele honderden kilometers van zijn thuishok. Zijn oorspronkelijke voorouder, de rotsduif, had deze eigenschap ook maar dan wel in beperkte mate. De rotsduif vliegt van zijn broedgebied, veelal gelegen aan rotsachtige kliffen bij water, naar de binnenlandse gebieden om op de daar gelegen gronden voedsel te verzamelen. Deze selectie op het kunnen terugvinden van het thuishok ofwel de thuislocatie zal zeker in het begin, zo’n 200 jaar geleden, er hebben toe geleid dat veel duiven daar niet in slaagden. Maar daarom juist ontstond er een populatie van postduiven die genetisch wel in staat was om het thuishok terug te vinden. En als je dan al een dergelijke populatie hebt dan gaat het al snel niet meer over of de duiven thuiskomen, maar vooral om de vraag hoe lang doen de duiven erover om thuis te komen. De duiven die nu geselecteerd worden, worden vooral geselecteerd op de prestaties. Dit heeft behoorlijke gevolgen gehad op de verdere selectie. Duiven die enkele decennia op een vlucht van zeg 1.000 km werden gelost op vrijdagmiddag kwamen zelden op zaterdag thuis. Meestal eerst op zondag of nog enkele dagen later. Zoiets is nu ondenkbaar. De duiven komen op zaterdag thuis en afhankelijk van de omstandigheden blijven ze zelfs in de nacht doorvliegen.

Voor jong en oud

Voor veel mensen lijkt de postduivensport iets voor oudere mannen, maar dat beeld is niet juist. Ook veel kinderen en jongeren worden gegrepen door deze hobby en bedrijven fanatiek de postduivensport. Wel haken veel jongeren af als ze wat ouder worden. De grootste instroom van leden is te zijn bij de leeftijdsgroep van 55 tot 65 jaar. Dit blijken dan veelal leden te zijn die in hun jeugdjaren postduiven hebben gehouden. Na decennia is de ervaring met het houden van postduiven nog steeds zo levend dat men op het moment dat men in een rustiger leven beland, weer met postduiven gaat beginnen. Dat zegt toch wel iets over de fascinatie van deze sport. Want het is (top)sport. Je hebt een ploegje duiven waarmee je vliegt, maar als houder van dit ploegje ben je toch echt de coach. Bedenk dat goede duiven met een slechte coach niet veel beter presteren, dan de duiven van een goede coach die mindere kwaliteit duiven heeft. Het gaat echt om een combinatie van goede duiven met een goede coach die echt goede prestaties kunnen leveren. De houder van de duiven heeft dus echt wel invloed op de prestaties en daarom mag best van een coach worden gesproken.

Meer dan alleen vliegen

Duivensport is meer dan alleen wedstrijden, ook wel wedvluchten genoemd, vliegen. Natuurlijk zijn wedstrijden het meest enerverende, maar er is meer te beleven aan de duivensport. Daar is bijvoorbeeld het dagelijks contact met je duiven bij het schoonmaken van het hok, het voeren en het laten uitvliegen van de duiven. Ook het kweken van duiven, veelal in het vroege voorjaar, is een heel bijzondere tijd. In het nest liggen de kuikentjes die in ruim drie weken van een heel klein donzig pluisje groeien tot al echte duiven met een formaat van een volwassen duif. Deze kuikens wakkeren de hoop van de eigenaar aan dat er echte toppers bij zitten.

 http://linus.infoteur.nl/specials/postduiven.html